O taʻitaʻi o le EU e faia ni talanoaga faʻalavelave ina ua tipi le kesi a Rusia

O taʻitaʻi o le EU e faia ni talanoaga faʻalavelave ina ua tipi le kesi a Rusia. 

O minisita malosi a le Iuni a Europa o le a fono i se fonotaga faʻafuaseʻi i le Aso Gafua e taumafai e faia se tali autasi i le manaʻoga a Moscow e totogi e tagata faʻatau a Europa le kesi a Rusia i rubles pe ono lamatia a latou sapalai.

O le vaiaso na teʻa nei, na faʻaumatia ai e Rusia sapalai kesi mo Bulgaria ma Polani ina ua latou le mafai ona usitaia le manaʻoga latou te totogi i le rubles.

O nei atunuu ua uma ona faʻamoemoe e taofi le faʻaaogaina o le kesi a Rusia i lenei tausaga ma fai mai o le a mafai ona latou pulea. 

Ae ui i lea, ua fa'atupu ai le popolega ina ne'i mulimuli atu i ai isi atunu'u o le EU, aemaise Siamani, le malosi o le tamaoaiga o Europa e fa'alagolago i le kesi.

MORE: Fai mai Peretania o loo fuafua Rusia mo se taimi umi e pulea ai Kherson a Ukraine.

Ua fa'amata'u fo'i e fa'ama'apeina le 'au tu'ufa'atasi a le EU e fa'asaga ia Rusia, ma ta'ua ai le 'ese'esega o manatu i le auala sili e fai.

Faatasi ai ma le tele o kamupani Europa o loʻo feagai ma taimi e totogi ai le kesi i se taimi mulimuli ane i lenei masina, e tatau i atunuu o le EU ona vave fuafua pe mafai e kamupani ona faʻaauau pea le faʻatauina o le suauu e aunoa ma le solia o faʻasalaga a le EU e tali atu ai i osofaiga a Rusia i Ukraine.

O tagata fa'atau kesi mai fafo e tatau ona teuina ni euros po'o ni tala i totonu o se teugatupe i le Gazprombank, o se faletupe Rusia tumaoti, lea o le a fa'aliliuina i latou i roubles.

Ua lapataia e le Komisi o Europa atunuu o loo galulue faatasi ma le polokalame a Rusia e ono solia ai faasalaga a le EU ma ua fautuaina ai e mafai ona faia ni fesiitaiga e tusa ai ma faasalaga pe a fai o le totogi e faailoa atu ua maeʻa i euro aʻo leʻi liua i roubles.

O loʻo faʻatupuina e Brussels nisi faʻatonuga ina ua maeʻa Bulgaria, Tenimaka, Eleni, Polani, Slovakia, ma isi na valaʻau mo nisi faʻamatalaga saʻo i le vaiaso talu ai.

Na taʻua e Rusia i le Aso Faraile e faapea o le tulafono faatonutonu, lea e manatu ai le tautinoga a le tagata faatau e naʻo le maeʻa pe a uma ona liua le tupe faigata i roubles, e leai se faaletonu.

E ui ina mumusu Bulgaria ma Polani e auai i le polokalame a Moscow, ae ua vase Siamani i le fofo a le Komisi e faataga ai kamupani e totogi. 

I se faʻatusatusaga, ua taʻua e Hungary e faʻafeiloaʻi tagata faʻatau e auai i le polokalame a Rusia. su'e atili

Totogi i rubles e mafai ona fesoasoani i le tamaoaiga o Rusia i le tetee atu i aʻafiaga o faʻasalaga, ae mafai ona faʻaaogaina tupe mama e faʻatupe ai se "faiga faʻapitoa a le militeri."

E tusa ai ma le Center for Research on Energy and Clean Air, talu ona osofaʻia e Rusia Iukureini ia Fepuari 24, na totogi e atunuu o le EU ia Rusia le sili atu i le 45 piliona piliona ($ 47.43 piliona) mo le kesi ma le suauu.

Ua saunia e Rusia le 40% o le kesi a le EU ma le 26% o ana suauu mai fafo, o se faʻalagolago lea na taʻitaʻia ai Siamani ma isi e tetee atu i valaau mo le taofi vave o uta suauʻu a Rusia ona o le fefe i le afaina o le tamaoaiga.

Ina ua maeʻa talanoaga i le va o le Komisi ma sui o le EU i le faaiuga o le vaiaso aʻo lumanaʻi fonotaga i lenei vaiaso, fai mai ofisa o le EU o loʻo latalata atu i le faʻasaina o le faʻaulufaleina mai o suauʻu a Rusia i le faaiuga o le tausaga.

I se fonotaga i le Aso Lulu, o le a suʻesuʻeina e amepasa le talosaga a le Komisi o le ono afifi o faasalaga a le EU faasaga ia Moscow.

O le a fono Minisita i le Aso Gafua e talanoaina le manaʻoga faanatinati e faʻamautu sapalai kesi e le o ni Rusia ma faʻatumu faʻaagaga aʻo sauni atunuu mo faʻalavelave faʻalavelave.

O le faʻalagolago i le kesi a Rusia e eseese i le atunuʻu, ae na valoia e le au suʻesuʻe o le tapunia atoa o le a auina atu ai le tele o atunuu, e aofia ai Siamani, i le paʻu, e manaʻomia ai faʻalavelave faʻafuaseʻi e pei o le tapunia o pisinisi.

Na taʻua e le au diplomats Austria, Hungary, Italia, ma Slovakia na faaalia masalosaloga e uiga i se suauu i le faaiuga o le vaiaso.